Een baby met bewegingsangst.......
Edwin de Raaij • 21 oktober 2022
Ooit een baby met vrees vermijdend gedrag gezien?
Het weer lekker kunnen gaan bewegen als je rugpijn hebt (gehad) wordt bij een aantal mensen in de weg gestaan door bewegingsangst of wat ook wel vrees vermijdend gedrag wordt genoemd. Het is in de fysiotherapie een populaire zienswijze om dit als belemmerende factor te zien bij het herstel van bewegen.
Hoe kom je als mens aan vrees vermijdend gedrag? Daar wordt je immers niet mee geboren, ik heb in ieder geval nog nooit een baby met bewegingsangst gezien.
Het wordt ons aangeleerd en aangepraat door angst opwekkende boodschappen uit de maatschappij.

Hoe voorkomen we het aanleren van vrees vermijdend gedrag

Als er geen duidelijk trauma of rode vlaggen zijn is rugpijn ongevaarlijk, vertel dit ook aan mensen. Zo'n beetje iedereen krijgt er wel een keer in het leven mee te maken. Het beste is dat moeder natuur zelf het herstel doet en dat je uitlegt hoe het lichaam dit prima zelf kan. De herstelprocessen hebben geen dry needling, tape, manipulatie, core stability training of het losmaken van de fasciae nodig. Geef ook geen informatie die niet klopt, zoals vastzittende wervels, ontstoken spieren knopen die trigger points genoemd worden. Dat kan angstaanjagend zijn voor mensen. Gewoon het volgen van de geldende richtlijnen op dit gebied. En geef daarbij iemand met rugpijn weer het vertrouwen en de tools om het zelf op te lossen.
Het is echt geen rocket science.
Hoe help je iemand van het vrees vermijdende gedrag af
Dit is andere koek, het vereist vaak een goede analyse van de complexiteit van aanhoudende rugpijn. Die complexiteit vraagt om een individuele, patiënt specifieke aanpak. Immers, dat aangeleerde, aangeprate vrees vermijdend gedrag is gebaseerd op wat mensen hebben geleerd. En we weten allemaal, iets afleren is moeilijker dan....... precies!
Er zijn diverse modellen en ideeën over hoe je dit kunt aanpakken. Persoonlijk ben ik een groot aanhanger van het
Cognitive Functioneel Therapy (CFT) raamwerk.
In
dit artikel kun je lezen hoe mensen met vrees vermijdend gedrag en/of
disfunctionele percepties op basis van dit CFT-raamwerk behandeld worden. Grofweg komt het neer op:
- Help mensen met het begrijpen van hun pijn en de factoren die daarbij een rol spelen (complexiteit)
- Laat mensen ervaren, bv. met exposure in vivo, dat bewegen veilig is (experimenteel leren)
- Stel samen een plan van aanpak op om fysieke weerbaarheid te onderhouden (leefstijl interventie)